"Promašili cilj"
0

Granate iz Sirije pale na turski grad, pet mrtvih i osam povrijeđenih

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Pet osoba je poginulo i osam povrijeđeno kada su dvije granate iz sirijskog grada Tel Abyada pogodile teritorij turske općine Akcakale, potvrdio je za agenciju Anadolija načelnik spomenute turske općine Abdulhakim Ayhan.

Ayhan je kazao da su granate vjerovatno promašile ciljeve na sirijskoj teritorij, te pogodile turski grad.

"Prva granata je pala u popodnevnim satima na Novo naselje, a potom i druga nedaleko od tog mjesta. Među stradalima ima i policijskih zvaničnika, a materijalne štete su ogromne", izjavio je Ayhan.

Premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan telefonom je o tragediji razgovarao s guvernerom turske regije Sanliurfa Celalettina Guvenca.

Također, turski šef diplomatije Ahmed Davutoglu je o ovom slučaju informirao specijalnog predstavnika Ujedinjenih nacija (UN) i Arapske lige u Siriji Ahtara Brahimija.

Reporter agencije Anadolija se zatekao svega 20 metara od mjesta eksplozije granata. On je snimio velike količine dima koje su se nadvile nad turskim gradom nakon pada granata. Reporter javlja da je na ulicama Akcakalea zavladala panika.

Dopisnik agencije Anadolija iz sirijskog grada Rakkae, također, javlja da sirijska vojska pod kontrolom Bašara al-Asada i dalje nastavlja žestoko artiljerijsko dejstvo na grad Tel Abyad. Tamošnje stanovništvo pokušava da spas potraži van naseljenih mjesta.