Haos u Grčkoj
0

Granatama za uspavljivanje na demonstrante u Atini

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Grčka policija ispalila je u četvrtak suzavac i granate za ošamućivanje na grupu maskiranih demonstranata, dok su na ulicama Atine hiljade ljudi protestovale zbog strogih mjera štednje i na taj način obilježile godišnjicu studentskih protesta protiv vojne diktature 1973. godine.

Policija je reagovala kada su maskirani mladići na pripadnike organa reda ispred zgrade parlamenta u centru glavnog grada bacili molotovljeve koktele, javio je Reuters.

Oko 60 osoba uhapšeno je i privedeno na ispitivanje, da bi se utvrdilo da li su učestvovali u napadu na policajce u četvrtak u centru Atine. Oko 7.000 studenata i nastavnika, radnika i penzionera učestvovalo je u protestnoj šetnji do američke ambasade uz zvuke bubnjeva, uzvikujući "Napolje EU, MMF".

Današnji protesti prvi su test raspoloženja javnosti u pogledu nove vlade nacionalnog jedinstva, čiji je zadatak da provede povećanje poreza i smanjenje potrošnje kako bi zemlja dobila novu tranšu kredita od MMF-a od osam milijardi eura do sredine decembra i tako izbjegla bankrot.

Agencije su ranije u četvrtak javile da su u grčkoj prijestonici provedene vanredne mjere sigurnosti, kao i da su posebne mjere preduzete ispred ambasade SAD-a, koja je ranijih godina bila na udaru pošto građani optužuju Bijelu kuću da je podržavala vojnu diktaturu koja je trajala od 1967. do 1973. godine.

Većina građana podržava premijera Papademosa, poznatog finansijskog stručnjaka, ali pozivaju vladu da pojača borbu protiv poreskih prevara i sive ekonomije, odnosno da mjere štednje ravnopravnije raspodjeli i da oštrije oporezuje one koji najviše imaju.