Sredstvo izražavanja nezadovoljstva
0

Grafiti kao političko oružje Egipćana

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Grafiti koji se nalaze na svim mjestima na Trgu Tahrir u Kairu, postali su svakodnevno sredstvo izražavanja nezadovljstva građana Egipta.

Profesor sociologije na Američkom univerzitetu Said Sadik istakao je u razgovoru sa novinarom agencije Anadolija, da su grafiti od davnina bili korišteni kao značajno sredstvo izražavanja volje i stavova običnih građana, a posebno mlađe populacije.

“Grafiti su već dugo godina sredstvo koje demonstranti i opozicione snage koriste kako bi demonstrirali svoje nezadovoljstvo dikatorskim režimima. Isto tako i građani Egipta su koristili grafite kao način iznošenja svoga mišljenja prilikom podizanja revolucije”, izjavio je Sadik.

Profesor Sadik ističe da su grafiti vrlo jednostavan način da se jednom fotografijom ili jednom porukom na zidu objasni politička, ekonomska i društvena situacija u jednoj zemlji.

“Naprimjer, nestanak električne energije pokazuje se crtanjem prekinutog kabla, dok se nezadovljstvo redukcijom vode izražava crtanjem česme”, objasnio je profesor Sadik.

Profesor Sadik ističe da su grafiti, imajući u vidu da je više od 40 posto građana Egipta nepismeno, na neki način postali “sredstvo komuniciranja sa građanima”.

Crtač grafita u Egiptu Muhammed el-Musir, kazao je za Anadoliju da su grafiti dobar metod kojim se može iskazati politički i društveni ambijent u državi.

El-Musir je istakao da će slijedeći mjesec otvoriti i prvu školu za umjetnost grafita u Egiptu. Objasnio je da su grafiti umjetnost kojom se demonstrira nezadovoljstvo građana i da u svojoj prirodi grafiti sadrže ideju apsolutne slobode.

Posljednjih godina, a posebno u toku revolucije 25. januara, nagomilano nezadovoljstvo i gnjev građana u Egiptu u značajnoj mjeri izražavani su crtanjem i slikanjem po uličnim zidovima.