Turska
0

Gradonačelniku zatvor zbog separatističke propagande

FENA
Sud u Turskoj osudio je u utorak gradonačelnika Dijarbakira, naseljenog pretežno Kurdima, i još jednog kurdskog gradonačelnika na 10 mjeseci zatvora zbog separatističke propagande.

Advokati obojice gradonačelnika najavili su da će uložiti žalbu, pa osuđenici nisu smješteni u zatvor nakon objavljivanja presude.

Osman Baydemir, gradonačelnik Dijarbakira, i Nejdet Atalay, gradonačelnik susjednog grada Batmana, hvalili su kurdske pobunjenike koji vode rat protiv režima u Ankari i nazivali ih "partizanima", saopćio je sud.

Ove pohvale su izgovorili na jednom skupu u Dijarbakiru u februaru 2008. godine, dok je turska vojska izvodila operaciju na sjeveru Iraka protiv kurdskih pobunjenika iz Kurdistanske radničke stranke(PKK) aktivnih u Turskoj.

Baydemir je osudio operaciju i apelirao na mirno rješenje kurdskog sukoba, izjavivši da "ni vojnici ni partizani ne treba da umiru".

Zvanična Ankara i još neke zemlje smatraju PKK terorističkom organizacijom, a turske vlasti smatraju da su "partizan" i "gerila" izrazi podrške pobunjenicima.

PKK je 1984. godine uzeo oružje protiv turskog režima, a u sukobima je bilo oko 45.000 mrtvih.

Ustavni sud trenutno ispituje legalnost najveće turske prokurdske stranke - Stranke za demokratsko društvo koja je osumnjičena za povezanost sa PKK-om i prijeti joj zabrana.