Svijet
12

Gradonačelnik Sočija: Kod nas nema homoseksualaca

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Anatoly Pakhomov, gradonačelnik ruskog Sočija, u razgovoru za BBC izjavio je kako u tom gradu ne žive homoseksualci.

Gradonačelnik je poručio da su, uprkos tome, homoseksualci dobrodošli na Zimske olimpijske igre, koje u februaru počinju u Sočiju, sve dok poštuju ruske zakone i drugima ne nameću svoje navike.

Istakao je da homoseksualci u Sočiju ne moraju kriti svoju seksualnu orijentaciju.

"Mi samo kažemo: To je tvoja stvar, tvoj život", kazao je Pakhomov dodajući da homoseksualnost u regiji gdje on živi nije prihvatljiva i da homoseksualci ne žive u Sočiju.

Kasnije je dodao da nije sasvim siguran u to, ali da ne poznaje nijednog.

Russia Today ističe da u Sočiju postoje najmanje dva gay kluba, a prema komentarima na društvenim mrežama, u toj regiji je brojna LGBT populacija.

Ruski aktivista Nikolay Aleskeyev uporedio je gradonačelnika Sočija sa Mahmoudom Ahmadinejadom, koji je jednom prilikom također rekao: "U Iranu nemamo homoseksualaca". Ovaj aktivista je dodao da homoseksualaca ima "u svakom gradu, u svakoj zemlji, svakoj kulturi i svakoj historijskoj epohi".

Zakon u Rusiji brani širenje informacija o "netradicionalnim seksualnim odnosima" ili "odnosima koji ne pogoduju rađanju". Pojedinci koji ga prekrše mogu se suočiti s novčanim kaznama do 5.000 rubalja (oko 156 dolara), a mediji i do milion rubalja (31.000 dolara). Pojedini turisti već su pritvarani jer su kršili ovaj zakon, a brojne poznate ličnosti podržale su bojkot Igara u Sočiju