Nakon poplava i oluja
0

Gradonačelnik Rima traži objavu vanrednog stanja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Gradonačelnik Rima u četvrtak je zatražio od vlasti da proglase vanredno stanje u italijanskoj prijestonici nakon što su obilne kiše i oluje tokom noći izazvale poplave, prekinule saobraćaj i dovele do najmanje jedne pogibije.

Veći dio Italije zahvatilo je loše vrijeme u proteklih nekoliko dana, sa snažnim vjetrovima i upornim padavinama te obilnim snijegom na sjeveru zemlje, javio je Reuters.

U Rimu su tokom noći poplavljeni podvožnjaci, dok su nivoi rijeka Tibar i Aniene brzo rasli. Poplave su dovele do odgode željezničkih linija i unijele dodatni haos u ionako haotičan rimski saobraćaj.

Jedna žena je poginula nakon što je ostala zarobljena u svom automobilu u poplavljenom podvožnjaku u predgrađima Rima. Gradonačelnik Gianni Alemanno zatražio je od Rimljana da izbjegavaju korištenje svojih automobila u naredna 24 sata.

"Ovo je kritična situacija, jer su svi najveći putevi koji vode do Rima blokirani", izjavio je Alemanno nakon što je zatražio od regionalnih vlasti da proglase vanredno stanje.

Zvaničnici u Toskani zatražili su uvođenje vanrednog stanja nakon što su dijelovi regije ostali poplavljeni. Brzorastući nivo rijeke Arno doveo je do zabrinutosti da bi ona mogla poplaviti firentinsku galeriju Uffizi, koja ima kolekciju remek djela slavnih umjetnika.

Meteorolozi su najavili za sutra djelimično razvedravanje na sjeverozapadu i u centralnim oblastima Italije. Oni za vikend i početak naredne sedmice predviđaju novu oluju koja dolazi sa Atlantika.