Rusija
0

Gradonačelnik Moskve strahuje od novog rasističkog nasilja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin naredio je u petak pojačanje sigurnosnih mjera u glavnom ruskom gradu zbog straha od novog rasističkog nasilja, nakon što je policija saopćila da je jedan uzbečki državljanin ubijen u ksenofobičnom napadu.

"Zbog informacija koje signaliziraju da će uskoro biti provokacija i nedozvoljenih demonstracija, tražim od policije da preduzme neophodne sigurnosne mjere i pojača patrole", izjavio je Sobjanin, prenijela je agencija Interfax.

U srijedu je ruska policija uhapsila oko hiljadu osoba u Moskvi kako bi spriječila sukobe između nacionalista i Kavkažana.

Strah od sukoba se pojavio nakon demonstracija u subotu ispred Kremlja, koje su pretvorile u sukob policije i nekoliko hiljada militanata ekstremne desnice te nogomentnih navijača, koji su došli da traže pravdu za jednog navijača koji je ubijen u tuči s Kavkažanima.

U novom napadu, jedan 22-godišnji Uzbek je pronađen ranjen s nekoliko udaraca nožem u Moskvi u noći sa srijede na četvrtak.

"Umro je u bolnici", izjavio je jedan policijski izvor Interfaxu.

Jedan ruski 20-godišnji mladić je uhapšen u četvrtak osumnjičen da je zajedno s dva prijatelja počinio to ubistvo.

"Radi se a priori o zločinu motiviranom rasnom mržnjom", naveo je isti policijski izvor.

Također u noći sa srijede na četvrtak, grupa neidentificiranih napadača je pretukla jednog 37-godišnjeg Vijetnamca u Moskvi. Doživio je prelom lobanje.

Tri mladića iz Dagestana uhapšena su nakon što su u srijedu pretukla trojicu Moskovljana, javile su ruske agncije.

Rasizam i ksenofobija se šire Rusijom od raspada sovjetskog saveza, dok stotine hiljada osoba porijeklom s ruskog Kavkaza i iz centralne Azije žive i rade u velikim ruskim gradovima kako bi izbjegli siromaštvo u regijama iz kojih su došli.

Nakon subotnjih nereda pod zidovima Kremlja, ruska štampa sa zabrinutošću piše o porastu ksenofobije i naglašava koliku prijetnju predstavlja ta tendencija za jednu multietničku i multikonfesionalnu zemlju kakva je istočna regija Ruske federacije.