"Pokret je na raskrsnici"
0

Gradonačelnik Los Angelesa dao demonstrantima rok za razlaz

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Gradonačelnik Los Angelesa Antonio Villaraigosa naredio je da demonstranti iz pokreta "Okupirajmo" uklone svoj logor do ponedjeljka, 28. novembra, u ponoć.

Gradonačelnik se nada da će biti izbjegnute konfrontacije između policije i demonstranata kakve su se dogodile u ostalim američkim gradovima. Villaraigosa je izrazio nadu da će se demonstranti ponašati "u duhu saradnje", ali su oni u saopštenju odmah odbacili zahtjev.

"Kao kolektiv, pokret 'Okupirajmo Los Angeles' želi da izrazi odbijanje navodnog prijedloga gradskih vlasti da napustimo sjedište gradske skupštine", izjavio je predstavnik pokreta. Policija će tokom vikenda boraviti u parku gradske skupštine da bi upozorila demonstrante na rok koji su dobili, izjavili su zvaničnici gradske uprave.

"Pokret je na raskrsnici. Vrijeme je da se 'Okupirajmo Los Angeles' premjesti iz gradskog parka i počne da širi poruku o ekonomskoj pravdi i privuče više ljudi u zalaganju za obnovu ravnoteže u američkom društvu", rekao je gradonačelnik.

Logor demonstranata trenutno ima 485 šatora i nije održiv zbog nepostojanja zdravstvene zaštite i bezbjednosti, rekao je Villaraigosa i dodao da park treba ponovo da bude dostupan svim građanima.

Pokret "Okupirajmo Los Angeles" nastao je 1. oktobra, poslije inicijalnog protesta "Okupirajmo Wall Street" u New Yorku. Demonstracije u Los Angelesu bile su uglavnom mirne, uz manje tenzija između kampera i policije, nego u drugim gradovima.