Peking
0

Gradonačelnik Londona preuzeo olimpijsku zastavu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Londonski dnevnici najviše pažnje u ponedjeljak posvećuju zatvaranju Olimpijskih igara u Pekingu navodeći kako je došao red na britansku prijestonicu da za četiri godine "pokaže šta umije", što će, po općoj ocjeni, biti jako teško, pogotovo nakon spektakla koji su Kinezi svijetu priredili u čast zatvaranja Igara.

The Independent piše da je gradonačelnik Londona Boris Johnson u nedjelju uvečer u Pekingu, preuzevši olimpijsku zastavu, u ime Velike Britanije prihvatio i svojevrstan izazov - da London pokuša nadmašiti Peking u organizaciji najveće sportske manifestacije na svijetu, ali s dvostruko manjim budžetom.

I dok The Guardian smatra da se treba koncentrirati na sportske uspjehe i kvalitet takmičenja, a ne na "šarene ceremonije zatvaranja i otvaranja", The Times piše da je, za razliku od Kine - koja je organizacijom Igara ostvarila politički cilj predstavljanja sebe svijetu u jednom novom svjetlu - svrha londonske olimpijade nešto drugačija.

Igre bi, piše Times, trebalo prije svega da pomognu siromašnim dijelovima istočnog Londona, u kojima će se nalaziti olimpijsko selo i brojna sportska borilišta, da se obnove i pokrenu, ali bi prijestonica istovremeno mogla pomoći u "prodrmavanju" cijele nacije.

Igre u Londonu 2012. možda će kod pretežno lijenih i sve debljih Britanaca koji, kako izgleda, više vole televizor i kauč od vožnje bicikla ili trim staze, ponovo probuditi želju za bavljenjem sportom, nada se Times.