Ramazan u Britaniji
0

Gradonačelnik Londona poziva na post

Sarajevo-x.com
Boris Johnson, gradonačelnik Londona, ohrabruje Britance da poste makar jedan dan kako bi bolje razumjeli svoje susjede muslimane.

Držeći govor za vrijeme posjete džamiji u istočnom Londonu i Londonskom muslimanskom centru rekao je okupljenima da islamski vjernici "pobijaju tradicionalne stereotipe" kako bi pokazali da žele biti dijelom mainstreama.

Johnsonova posjeta poklopila se sa svetim mjesecom Ramazanom, kad pripadnici islama cijeli mjesec poste od zore do sumraka, piše Daily Telegraph.

"Da li je u pitanju teatar, komedija, sport, muzika ili politika, muslimani pobijaju uvriježene stereotipe i pokazuju da jesu i da žele biti dio mainstream zajednice", rekao je ovom prilikom gradonačelnik prijestolnice Velike Britanije.

"Zato ja ohrabrujem ljude, posebno za vrijeme Ramazana, da nauče više o islamu, povećaju svoje razumijevanje, pa čak i da poste jedan dan sa svojim susjedima muslimanima, te da post prekinu u nekoj od lokalnih džamija. Bio bih veoma iznenađen kad ne bi našli toliko zajedničkih stvari među religijama."

"Muslimani su u srcu svakog aspekta društva. Njihov doprinos je nešto od čega građani Londona profitiraju. Muslimanski policajci, ljekari, naučnici i profesori esencijalni su dio Londona", kaže Johnson, dodajući da bi svi trebali nešto naučiti o islamu, pa tako i o važnosti zajednice, porodičnih veza, saučešća i pomaganja onim manje sretnim.