Svijet
2

Gradonačelnik Jerusalema poručio građanima da nose oružje sa sobom

Klix.ba
Nir Barkat (lijevo) veliki je prijatelj sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom (Foto: EPA)
Nir Barkat (lijevo) veliki je prijatelj sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom (Foto: EPA)
Nir Barkat, gradonačelnik Jerusalema, izjavio je kako je dužnost svih građana da sa sobom nose vatreno oružje kako bi sebe i druge odbranili od napada Palestinaca.

Barkat je odranije poznat po tome što na vidnom mjestu nosi oružje kroz arapske četvrti.

"S obzirom na eskalaciju nasilja nad našim narodom, svi sa dozvolom za oružje dužni su se s istim kretati gradom. Na neki način ovo je kao služenje vojnog roka", rekao je Barkat za Army Radio.

Ovaj poziv došao je nakon što je jedan palestinski tinejdžer nožem povrijedio dvije osobe ispred policijske stanice u glavnom gradu Izraela. U proteklih nekoliko dana dogodilo se najmanje šest sličnih napada.

"Prednost Izraela je veliki broj bivših vojnih službenika koji imaju borbenog iskustva", rekao je Berkat koji je šest godina služio kao padobranac izraelske vojske.

"Nošenje oružja podiže samopouzdanje građana koji znaju da postoje mnogi ljudi koji bi ih pokušali spasiti ukoliko postanu žrtve napada. Ako pogledamo statistiku, veliki broj terorističkih napada spriječili su građani. Na taj način povećava se mogućnost brze intervencije", dodao je Barkat.

U Izraelu više od 150.000 građana ima dozvolu za oružje, a mnogi su obučeni i za upotrebu istog s obzirom na obavezan vojni rok u ovoj zemlji.

Sam Barkat je u februaru 2015. spasio jednog svog sugrađanina od Palestinca koji ga je napao nožem. Mnogi smatraju da mu je upravo taj događaj donio novi mandat na poziciji na kojoj se nalazi još od 2007.