Holandija ne žali novac
0

Gradnja pješčanih dina za zaštitu od poplava

Sarajevo-x.com
Kako bi se zaštitili od mogućih poplava porastom razine mora Holanđani su odlučili početi s gradnjom brojnih pješčanih dina. U ovaj projekat je uloženo blizu 130 miliona eura, no Holanđani ne žale taj novac jer vjeruju da će se time uspjeti zaštititi od posljedica globalnog zagrijavanja.

„Holandija je zemlja koja je veoma osjetljiva na klimatske promjene. Ukoliko se poveća razina mora građani ove zemlje će biti u velikoj opasnosti. Na sreću, obala je sada sugurna, no na ovu investiciju smo se odlučili kako bismo zaštitili i one koji će tu živjeti i narednih 50 godina“, kazao je Tineke Huizinga, zamjenik ministra vodoprivrede, objavio je Daily Telegraph.

Trenutno se izvode radovi na izgradnji pješčanih dina 20 kilometara južno od Den Haaga. Nekoliko buldožera neprestano radi, pjesak se dovlači sa dna Sjevernog mora, 15-tak kilometara od obale, a rad na izgradnji dina traje danonoćno.

„Nismo imali drugog izbora do da proširimo obale, s obzirom da su naše obale veoma male“, istakao je Michiel van Haersma Buma, šef Ureda za sprječavanje poplava.

Novoizgrađene dine bit će široke do 60 metara i visine do 10 metara iznad razine mora.

„Sve što želimo jeste da živimo i radimo u sigurnom području“, dodao je Huizinga.

Gradnje dina jesu velika investicija za Holandiju pogotovo u doba recesije. No, vlasti su odlučile učiniti sve kako bi zaštitile građane od mogućih poplava, te je tako i za narednu godinu planiran program za zaštitu od mogućih poplava zbog posljedica globalnog zagrijavanja.

Inače, poplave koje su 1953. godine pogodile ovu državu, koja se inače nalazi ispod razine mora, odnijele su 1835 života, a više od 72 hiljade osoba ostalo je bez krova nad glavom.