Svijet
0

"Građansko novinarstvo" u borbi protiv cenzure

Sarajevo-x.com
U strogo kontroliranom svijetu medija komunističke Kine, tzv. "građansko novinarstvo" vodi bitku protiv cenzure, ruši tabue i nudi, iako dosta skučen, izlaz iz socijalnih tenzija. Izgleda da su po prvi put u historiji ove države i samom predsjedniku Kine vezane ruke u namjerama da zabrani slobodu govora na Internetu.

"Građansko novinarstvo“ je tip novinarstva u kome građani, dakle osobe koje ne možemo definirati kao profesionalne novinare u tradicionalnom smislu te riječi, igraju aktivnu ulogu u procesu prikupljanja, analiziranja i širenja vijesti i informacija.

Uz pomoć ovog vida novinarstva i Interneta, nedavno je u Kini raskrinkan skandal o držanju robova u dvije provincije u koji je bila uključena i nekolicina lokalnih zvaničnika.

Pismo postavljeno na Internetu u kojem više od 400 roditelja piše o svojoj djeci koja rade kao robovi u ciglanama širom Kine konačno je uzdrmalo uposlene u nacionalnim medijima koji su naposljetku, iako distancirano i sa strahom, počeli pisati o ovome skandalu koji, prema navodima Udruženja za zaštitu ljudskih prava, u Kini već godinama postoji.

Pismo roditelja objavljeno na Internetu dio je sve više rastućeg fenomena "građanskog novinarstva“ čiji su začetnici marginalizirani ljudi u Kini koji svoje pritužbe i boljke ne mogu na drugi način plasirati u javnost. Mediji za njih nikada nisu bili izlaz niti alternativa jer ih vlada kontrolira.

"Fenomen 'građanskog novinarstva' pojavio se iznenada prije nekoliko godina", kazao je u razgovoru za AFP disident iz Pekinga Liu Xiaobo i borac za uspostavljanje demokratije u zemlji. "Otkako su se pojavili blogovi, svaki od njih predstavlja platformu za širenje informacija i raskrinkavanje raznih skandala i smicalica", naglasio je Liu.

U Kini postoji mnoštvo primjera o brutalnom ponašanju vlade prema svojim građanima o kojima ne izvještava niti jedan tamošnji mediji. Informacije koje dospiju u javnost stižu kanalima "građanskog novinarstva".

S obzirom na sve veću online zajednicu u Kini, predsjednik Hu Jintao je u januaru ove godine naredio "čišćenje" Interneta te je kineska vlada, po naređenju, izvršila nekoliko organiziranih napada u cilju obaranja izvjesnih internetskih stranica.

"Iako je vladin odjel za propagandu poslao smjernice za reguliranje i kontrolu sadržaja na Internetu, svaki građanin ima pravo da komentira i kritikuje javne afere, skandale i slično. Kineska vlada ne može da podnese činjenicu da su joj u slučaju Interneta ruke vezane", prokomentarisao je za AFP Zhu Dake, profesor na Univerzitetu Tongji.

Julien Pain, koordinatorica za pitanja slobode govora na Internetu u organizaciji "Novinari bez granica“ i nije tako optimistična kada je u pitanju sloboda govora za kinesku internetsku zajednicu.

"Vlada će uvijek pronaći način da blokira diskusije o 'škakljivim' i tabu temama u Kini", objasnila je Pain.