Austrija
0

Građani zabrinuti zbog radijacije kupuju gajgerove brojače

FENA
Austrijanci su veoma zabrinuti zbog nesreće u nuklearnim reaktorima u Japanu, zbog čega je ministarstvo unutarnjih poslova moralo da "otvori" posebne telefonske linije koje su zbog velikog interesovanja građana neprestano zauzete.

Apoteke širom zemlje prijavljuju veliko interesovanje građana za tabletama joda, a i prodavnice elektronski uređaja odlično posluju s mjeračima radijacije, odnosno gajgerovim brojačem koji mjeri jonizujuće zrake.

Od proteklog vikenda vlada navala na mjerače radijacije. Diskontni lanac električnih uređaja Conrad, naprimjer, objavio je da je rasprodao sve gajgerove brojače koje je imao u svojim skladištima.

"Od petka do ponedjeljka u podne ova kompanija primila je narudžbine koje odgovaraju dvomjesečnom trebovanju", rekao je šef marketinga Conrada, Thomas Scheffman.

Najjeftiniji mjerač radijacije kod Conrada staje 300 eura, što nije mala svota, i što najbolje pokazuje koliki strah vlada u stanovništvu.

Kada je riječ o tabletama joda, Apotekarska komora uputila je apel apotekama da ne prodaju ove proizvode, jer mogu imati kontraefekte, ako se piju bez potrebe, što je sada slučaj. U apotekama već godinama postoje obavezne zalihe tableta joda, čiji se rokovi trajanja neprestano provjeravaju.

Ministarstvo zdravlja ukazuje da je u Austriji od Černobila u svakom trenutku u apotekama na raspolaganju šest miliona pakovanja po deset tableta joda.

U školama, obdaništima i drugim dječijim ustanovama stalno se drži rezerva ovih tableta, kojih dodatno ima i u saveznim rezervama.