Stav Bijele kuće
0

"Građani Tunisa imaju pravo birati svoje čelnike"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Tunižani "imaju pravo izabrati svoje čelnike", objavila je Bijela kuća u petak, reagirajući na izvještaj da je predsjednik Tunisa Zine El Abidine Ben Ali napustio zemlju.

"Vjerujemo da Tunižani imaju pravo izabrati svoje vođe i pozorno ćemo pratiti razvoj događaja", izjavio je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, Mike Hammer na traženje novinara da komentira izvještaj o odlasku Ben Alija iz Tunisa.

Ben Ali je nakon 23 godine na vlasti pobjegao iz te sjevernoafričke države, gdje je vlada proglasila vanredno stanje nakon mjesec dana masovnih protesta u kojima su ubijeni deseci demonstranata.

Također je izvješteno da je tuniska vojska zauzela aerodrom glavnog grada i zatvorila zračni prostor.

Premjer Mohammed Ghannouchi, dogogodišnji saveznik Ben Alija, objavio je na državnoj televiziji da je preuzeo vlast kao privremeni predsjednik, te da je vlada raspuštena a izbori će se održati u roku od šest mjeseci.

Bijela kuća i State Department ranije su izrazili zabrinutost zbog prekomjerne upotrebe sile protiv demonstranata u Tunisu i pozvali na suzdržanost obiju strana, poštivanje ljudskih prava i provedbu političkih reformi.

State Department je u četvrtak izdao upozorenje američkim građanima protiv putovanja u Tunis.

Christopher Alexander, direktor Programa međunarodnih studija na koledžu Davidson u Sjevernoj Karolini i specijalist za Tunis izjavio je u petak da je službeni Washington "predviljivo tih" prema zbivanjima u Tunisu, jer je riječ o proameričkom režimu i savezniku u borbi protiv terorizma.

"Vlada SAD-a je bila predvidljivo tiha s obzirom da je Tunis proamerički", rekao je Alexander, autor knjige "Tunis: vanjska veza stabilnosti i reformi u modernom Magrebu".

On je istovremeno istakao važnu ulogu depeša američke ambasade u Tunisu, koje je objavio WikiLeaks u poticanju masovnih protesta zbog siromaštva i korumpirane vlasti.

U tim depešama je opisano bogatstvo koje su u 23 godine nakupili članovi porodice predsjednika Ben Alija, njihove luksuzne vile u tuniskim ljetovalištima i raskošan stil života, nasuprot općem siromaštvu.

"Ono što je zapanjilo mnoge Tunižane je da američki diplomati privatno imaju istu predodžbu o Ben Aliju kao kao i oni sami", kazao je Alexander, ističući važnu ulogu društvenih mreža Facebooka i Twittera, u uspješnom samoorganiziranju demonstranata.