Svijet
719

Građani slave na ulicama uz vatromet i pjesmu: U Gvineji zvanično više nema ebole

Klix.ba
Noubia je bila posljednja pacijentica zaražena ebolom (Foto: AFP)
Noubia je bila posljednja pacijentica zaražena ebolom (Foto: AFP)
Dvije godine nakon što je izbila epidemija ebole koja je odnijela više od 2.500 ljudskih života u Gvineji, Svjetska zdravstvena organizacija je konačno proglasila kraj ove bolesti, jer nije zabilježen nijedan novi slučaj već mjesec dana.

Gvinejci će ovo proslaviti uz vatromete i koncerte.

U Sierra Leoneu i Liberiji preminulo je 9.000 osoba. Liberija je proglašena oslobođenom od ebole u septembru, a Siera Leone u novembru.

Gvineja se sada smatra "slobodnom" od prenosa bolesti s čovjeka na čovjeka, jer je prošao period inkubacije od 21 dan otkako je posljednji test bio negativan po drugi put.

Ebola je imala veliki društveni i ekonomski utjecaj na Gvineju. Najmanje 6.220 djece je izgubilo jednog ili oba roditelja zbog ove bolesti, a liječeći zaražene umrlo je blizu 100 zdravstvenih radnika. Preživjeli i dalje žive u strahu od stigme i dugoročnih posljedica povezanih s virusom.

Kako piše BBC, borba s ebolom u Gvineji je bila teška jer neke zajednice nisu na početku vjerovale da je bolest zarazna, dok su drugi krivili zapadne zemlje i vlast Gvineje. Bolest je narušila ekonomiju, kao i povjerenje građana u zdravstvene ustanove.

Predsjednik Gvineje Alpha Conde je udvostručio budžet za zdravstveni sistem otkako je ponovo osvojio izbore u novembru ove godine.