Svijet
0

Građani će iz banke moći uplatiti sve što trebaju

FENA
Evropska unija uvodi drugu fazu Centralnog sistema platnog prometa, što znači da će građani iz svoje lokalne banke moći da plate bilo šta, bilo gdje u Uniji.

Onaj ko je do sada želio da mu se novac za struju ili telefon za stan u Francuskoj ili Španiji skida s bankarskog računa, morao je da otvori račun u nekoj od lokalnih banaka. Sada, to funkcioniše i preko granica zahvaljujući drugoj fazi jedinstvenog evropskog platnog prometa, SEPA, prenosi Deutsche Welle.

Sve banke u EU još ne posluju u skladu s novim propisima, a prijelazni rok važi do 1. novembra iduće godine. Deutsche Bank je među onima koji su od prvog dana prihvatili drugu fazu SEPA.

"Propisi SEPA o skidanju novca s računa slični su njemačkim, kada je riječ o zaštiti potrošača. Klijent sa čijeg računa je novac skinut može u roku od osam nedjelja da zatraži povrat novca ne navodeći razloge", izjavio je predstavnik Njemačke banke u Briselu Ansgar Titmeier.

Međutim, prema novim propisima, banka koja naplaćuje račune može matičnoj banci da izda nalog za plaćanje, a da matična banka ne mora da traži odobrenje vlasnika računa. Na taj način raste opasnost od prevara.

"Većina onih koji naplaćuju usluge - trgovaca ili distributera gasa i struje - poslovat će ozbiljno. Ipak, ostaje rizik, jer su brojevi bankovnih računa javni, zna ih svako i važe svuda u EU. Pošto više ne morate da izdate nalog za isplatu to znači da bi s vašeg računa mogli da iščeznu manji iznosi. Moguće je da to ne primijetite odmah, jer su u pitanju male sume", kaže Monik Gojens iz Evropskog udruženja potrošača.

Prema njenom mišljenju, onaj ko želi da se zaštiti od prevara, trebalo bi matičnoj banci da izda nalog da u principu ne prima nikakav nalog za trajno plaćanje bez konsultacije s njim.

Banke su, osim toga, obavezne da obavijeste vlasnike računa prilikom prilagođavanja sadašnjih naloga za plaćanje novim standardima.

Od ovog mjeseca, važe i nova pravila prilikom gubitka keša i kreditnih kartica - vlasnik snosi deset posto štete ako lopov s tom karticom podigne novac ili kupi neku robu, pri čemu je uvedena gornja granica.

"To je poboljšanje, jer je i do sada važila granica od deset procenata, ali sada tih deset posto ne može da pređe sumu od 150 eura", ocijenila je Ansgar Titmeier.