Svijet
151

Građani BiH vide SAD kao opasnu zemlju

SRNA
U BiH čak 49 posto građana doživljava SAD kao najopasniju i najmanje predvidivu zemlju u svijetu, što našu zemlju svrstava u vrh onih koje Ameriku smatraju opasnom, pokazalo je istraživanju VIN-Gallup International.

Na vrhu liste onih koji Ameriku vide kao opasnu je Rusija, gdje polovina građana dijeli to mišljenje.

Osim BiH, Ameriku kao opasnu zemlju vide i građani Pakistana (44 posto), Turske (45 posto), Srbija (45 posto) i Kine (49 posto).

Prema ovom istraživanju, 24 posto ispitanika evropskih i azijskih zemalja doživljava Ameriku kao najopasniju i najmanje predvidljivu zemlju na svijetu.

U drugim zapadnoevropskim zemljama takvo mišljenje ima 15 posto građana, dok u azijskim zemljama četvrtina građana to misli, a na Bliskom istoku čak i trećina.

Tek tri posto stanovnika Francuske i četiri posto građana Italije smatraju da je Amerika najopasnija zemlja na svijetu, prenijeli su beogradski mediji.

"Ovakav rezultat odraz je situacije u svijetu posljednjih godina", smatra Andrej Milekhin, jedan od direktora VIN-Gallup Internationala.

Prema njegovim riječima, Zapad je zadržao ekonomsku i vojnu prednost, ali njegovo tumačenje onoga što je dobro ili loše sve više se dovodi u pitanje.

"Svjedoci smo protesta u Aziji, Latinskoj Americi, na postsovjetskom prostoru, u istočnoj Evropi. Jedan centar svjetske uprave pokazao se kao neefikasan i opasan, pa čak i kao prijetnja svijetu", naveo je Milekhin.

SAD