Četvrt stoljeća od Černobila
0

Gradit će novi sarkofag iznad nuklearnog reaktora

FENA
Černobil (Foto: AFP)
Černobil (Foto: AFP)
U Kijevu će u utorak nizom događaja biti obilježena 25. godišnjica nesreće u nuklearnoj elektrani Černobil, a očekuje se da će na njima učestvovati oko 50 stranih delegacija.

Spremnost da posjete Kijev izrazili su glavni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon, glavni sekretar Vijeća Evrope Torbjorn Jagland, glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Yukija Amano, predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj Thomas Mirow.

Očekuje se da će u prijestolnicu Ukrajine doći i predsjednici Poljske, Švicarske, Hrvatske, Mađarske i Kazahstana, kao i više premijera, vicepremijera, predsjednika parlamenata i drugih visokih dužnosnika.

Na donatorskoj konferenciji će biti prikupljeni fondovi za financiranje černobilskih projekata, a bit će održan i međunarodni samit o sigurnoj i inovativnoj upotrebi nuklearne energije.

Evropska komisija (EK) odobrit će dodatnih 110 miliona eura za pokrivanje troškova izgradnje novog betonskog sarkofaga iznad nuklearnog reaktora u Černobilu, uništenog u eksploziji 1986. godine, izjavio je predsjednik EK-a Jose Manuel Barroso.

"Danas ću službeno objaviti odluku Evropske komisije o dodjeli dodatnih 110 miliona eura", rekao je Barroso ukrajinskom predsjedniku Viktoru Janukoviču, prenosi Reuters.

Evropska unija je jedan od najznačajnijih učesnika na međunarodnoj konferenciji koja se otvara u utorak u Kijevu, na kojoj bi države trebalo da obećaju donacije za izgradnju novog sarkofaga koji će pokrivati reaktor i služiti za pohranu nuklearnog otpada.

Ukrajinska vlada navodi da joj je potrebno još oko 740 miliona eura kako bi reaktor u Černobilu bio osiguran protiv curenja radioaktivnog materijala do kraja ovog stoljeća.