Svijet
0

Grad Krk turistički prvak Hrvatske

FENA/Hina
U Bolu na Braču sinoć je u završena ovogodišnja jubilarna 10. akcija Hrvatske radio televizije i Hrvatske gospodarske komore "Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku", na kojoj su proglašeni najbolji ovogodišnji hoteli, marine, kampovi i turističke destinacije.

Za turističkoga prvaka Hrvatske proglašen je grad Krk, čijem je gradonačelniku Dariju Vasiliću to priznanje uručio hrvatski ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta.

Kalmeta je izrazio iznimno zadovoljstvo ovogodišnjim turističkim rezultatima, istaknuvši da je zajedno s rujnom Hrvatsku posjetilo devet milijuna turista.

"Turistički cvijet" za prvo mjesto dobio je također grad Krk, a drugo i treće mjesto osvojili su gradovi Hvar i Rab, u kategoriji za destinacije do 10.000 postelja. U kategoriji do 5.000 postelja prvo mjesto je pripalo Cavtatu, a drugo i treće Cresu i Lovranu.

Za najbolje turističke destinacije u kategoriji s više od 10.000 postelja prvo mjesto je pripalo Poreču, a drugo i treće Dubrovniku i Puli. U kategoriji najbolje turističke destinacije na kontinentalnom dijelu zemlje prvo mjesto pripalo je Varaždinu, kao najboljem turističkom gradu, a drugo i treće pripalo je Karlovcu i Plitvičkim Jezerima.

Za najbolji jadranski hotel s tri zvjezdice proglašen je hotel Berulija u Brelima, a sa pet zvjezdica prvo mjesto osvojio je hotel Dubrovnik Palace iz Dubrovnika u vlasništvu Gorana Štroka. Drugo i treće mjesto osvojili su hoteli Grand Villa u Dubrovniku i hotel Eden u Rovinju.

Najboljom marinom, a natjecalo ih se 27, proglašena je marina Punat u Umagu, a drugo i treće mjesto pripalo je Aci marinama u Dubrovniku i Umagu. Za najbolju plažu na Jadranu u ovoj godini proglašena je dubrovačka plaža Banja, a za najbolji kamp proglašen je kamp Park u Umagu. Drugo i treće mjesto u kategoriji kampova, za koja se natjecalo 84 kampa, pripalo je kampu Zaton u Ninu i Bijela u Poreču.