Guardian
0

VIDEO / Govori Obame rijetko razočaraju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Svi britanski listovi u četvrtak se bave raznim aspektima govora američkog predsjednika Baracka Obame u srijedu pred Generalnom skupštinom UN-a u New Yorku.

Govori Obame rijetko razočaraju, piše Guardian.

U svom obraćanju Ujedinjenim nacijama, on je pozvao svjetske lidere da prigrle novu eru saradnje zasnovanu na međusobnom interesu i poštovanju.

Poruka mu je bila jednostavna. Ako zaista želimo novu eru u kojoj Amerika više ne diktira vojne i ekonomske uslove ostatku svijeta, onda sve druge svjetske sile moraju ozbiljno da shvate svoje međunarodne obaveze i da preuzmu dio tereta koji vodeća uloga u svijetu podrazumjeva.

Američki predsjednik je rekao da SAD daju svoj doprinos stvaranju novog međunarodnog ambijenta.

Retorički gledano to je sigurno tačno, ali koliko se američka politika zaista promjenila, pita se Guardian.

  • Gospodin Obama je u svom govoru rekao da Amerika osposobljava Afganistan i Pakistan da preuzmu glavnu ulogu u borbi protiv talibana i Al-Qaide, dok je njegova administracija duboko zabrinuta oko uspjeha tih nastojanja, piše list.

Istakao je da su prošli dani kada su SAD odugovlačile s borbom protiv klimatskih promjena.

Međutim, on se još uvijek nećka oko razmjera smanjenja emisija ugljendioksida. Što se tiče pregovora s Rusijom oko smanjenja nuklearnih arsenala, SAD-u je mnogo lakše da smanje broj bojevih glava, s obzirom da imaju mnogo jače konvencionalne snage rasute po svijetu.

Barack Obama je Generalnoj skupštini UN-a predstavio jednu vrijednu viziju na ambiciozan i razumljiv način. Promijenio je ton, ali tek treba da promijeni suštinu, primjećuje Guardian, prenosi BBC.