New York
0

Govor Obame povodom godišnjice početka finansijske krize

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik SAD Barack Obama će sutra u New Yorku održati govor u kome će podsjetiti na neslavnu godišnjicu početka najgore globalne finansijske krize nakon Drugog svjetskog rata i predočiti planove za usvajanje novih mjera za regulisanje rada kreditnih organizacija.

Obamin glavni ekonomski savjetnik Lari Samers je ocijenio da će mjere za koje se američka administracija opredjelila, u nastojanju da preduprijedi buduće krize, pomoći da finansijske strukture u potpunosti "odgovore na savremene izazove".

Portparol Bijele kuće Robert Gibbs je novinarima rekao da će Obama u svom govoru najveću pažnju posvetiti mjerama koje je neophodno usvojiti da bi se izbjegao još jedan ekonomski kolaps, prenosi Reuters.

"Govor u ponedeljak će biti usmjeren na seriju narednih koraka u reformi finansijskih pravila čija primjena bi trebalo da onemogući izbijanje haosa koji smo vidjeli u našoj ekonomiji", rekao je Gibbs.

Kolaps četvrte po veličini američke investicione banke, "Liman braders", koja je 15. septembra prošle godine zatražila sudsku zaštitu od povjerilaca, "potresao je bankare, zvaničnike i investitore i doveo do jednog od najvećih padova berzanskih indeksa u američkoj historiji", ocijenjuje radio VoA u osvrtu na taj događaj.