Riječi koje će šokirati
308

Govor Andersa Breivika sa suda će se čitati u pozorištima

Klix.ba
Anders Breivik
Anders Breivik
Govor koji je norveški masovni ubica Anders Breivik održao u sudnici, a u kojem opisuje šta ga je motivisalo da hladnokrvno ubije 77 mladih ljudi, čitat će se u njemačkim pozorištima sljedećeg mjeseca.

Švicarski reditelj Milo Rau prilagodio je Breivikov govor u teatarsku predstavu nazvanu "Breivikovo objašnjenje" na osnovu audiosnimka sa suđenja norveškom neonacisti u aprilu ove godine.

Govor će na pozorišnim daskama čitati njemačka glumica turskog porijekla Sascha Soydan. Iako se njegove riječi čine kao puka fantazija, mnoga od Brevikovih uvjerenja rasprostranjena su u Evropi.

"Njegov ideološki 'manifest' je prikaz kulturalne krize koja prožima evropski kontinent i koja dolazi do izražaja u rastućoj ksenofobiji", kazala je Kirsten Simonsen, profesorica danskog univerziteta Roskilde.

Jedan od Breivikovih objašnjenja za pokolje u Oslu i na otoku Utoja je da "Evropa oslabljena imigracijama i multikulturalizmom". Reditelj predstave Milo Rau vjeruje kako će njegove riječi izazvati šok kod publike i dokazati kako se radi o luđaku.

On smatra kako Breivikove misli imaju argumente koji bi bili prihvaćeni u velikom dijelu Europe. Rau kaže da je glumica turskog porijekla kako bi se interpretacija Breivikovih misli odvojila od njegovog lika.

Transkripti Breivikovih izjava nakon pokolja nikad nisu objavljeni u cijelosti po medijima, jer je sud procijenio kako bi to bilo štetno.