Svijet
0

Gotovo petina njemačkog stanovništva doseljenici

FENA
Doseljenici su gotovo petina njemačkog stanovništva, pokazuju najnoviji podaci Saveznog ureda za statistiku u Wiesbadenu, objavljeni u srijedu.

"U Njemačkoj je 2007. zabilježeno 18,7 posto ili 15,4 miliona useljenika, od kojih su 7,3 miliona građani bez njemačkog državljanstva", stoji u izvještaju "Stanovništvo s useljeničkom pozadinom" Saveznoga statističkog ureda.

U stanovnike s "useljeničkom pozadinom" statistika ubraja sve građane i njihove potomke koji su se nakon 1950. uselili u Njemačku.

Velika većina njih pripada tzv. kasnim povratnicima, pripadnicima njemačke nacionalne manjine koji se iz zemalja istočne Evrope, posebno s područja bivšega Sovjetskog saveza, nakon 1990. pojačano doseljavaju u Njemačku.

Najnoviji podaci također pokazuju da su doseljenici posebno profitirali od povoljna kretanja na tržištu rada zadnjih godina, tako da ih se prošle godine zaposlilo 178.000.

Doseljenici i dalje spadaju u društvene slojeve s nižom naobrazbom. Tako ih gotovo 13 posto nema završenu osnovnu školu, a čak 58 posto nema kvalifikaciju. Istodobno tek jedan posto stanovništva bez useljeničke pozadine nema završenu osnovnu školu.

Njemačka zadnjih godina pojačano radi na integraciji doseljenika, ali istovremeno primjenjuje strože uvjete za useljavanje.

Tako je od prošle godine doseljavanje bračnih parova uvjetovano dobrim poznavanjem njemačkog jezika, a za sve useljenike je obvezan i tzv. integracijski tečaj na kojem se stiču osnovna znanja o njemačkom društvenom uređenju.