Svjedočenje u Haagu
0

'Gotovina osuđivao zločine nad Srbima'

FENA
General Ante Gotovina nije odobravao zločine nad srpskim stanovništvom u "Oluji", ali je za njega određena razina osvete bila prihvatljiva, izjavio je u petak svjedok tužiteljstva na suđenju trojici hrvatskih generala pred Haaškim sudom.

Bivši promatrač EZ-a Mark Hanson svjedočio je o susretu s Gotovinom 20. septembra 1995. kad ga je upozorio na ubojstva srpskih civila te pljačku i palež "srpskih" kuća u području zahvaćenu "Olujom".

"Gotovina je rekao da će svaki počinitelj biti kažnjen, no i da rat donosi tragične događaje. Dodao je da nema ništa protiv toga da Srbi žive u Hrvatskoj, ali i da je ljudski mrziti neprijatelja, nekoga tko je pljačkao i ubijao", rekao je Hanson.

Po njegovim riječima, Gotovina, tadašnji zapovjednik splitskoga Zbornog područja, pljačku i palež kuća objasnio je "ljudskim osjećajem mržnje prema neprijatelju". "Za njega je određena razina osvete bila prihvatljiva", dodao je svjedok. Ustvrdio je da su sustavno paljeni svi gradovi i sela, pretežito naseljeni Srbima, a da su hrvatska ostala netaknuta.

Nisu paljene pravoslavne crkve na kojima je Hrvatska vojska (HV) ostavljala natpise "Ne diraj - HV". "Hrvati su bili dovoljno razumni da ne diraju crkve, znali su da bi uništavanje crkava odjeknulo diljem svijeta", rekao je Hansen, prenijela je Hina.

Po njegovim riječima, suoptuženi Ivan Čermak bio je uvijek na raspolaganju promatračima EZ-a, ali nije imao dovoljno ovlasti, ljudi i sredstava da spriječi kriminal i zločine.

"Kad smo se žalili Čermaku, on bi učinio sve što je bilo u njegovoj moći, no čini mi se da nije imao stvaran utjecaj", ocijenio je svjedok.

Ipak smatra da je masovan odlazak srpskog stanovništva bio "dobrovoljna evakuacija" koju je naredio tadašnji predsjednik tzv. republike srpske krajine Milan Martić te da izbjegli Srbi nisu ni namjeravali ostati u tzv. krajini kad je osvoji HV.

Suđenje Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženima za zločine tijekom i nakon akcije "Oluje", nastavlja se u ponedjeljak.