Svjedok u ICTY-u
0

"Gotovina je znao za palež kuća"

FENA
General Ante Gotovina bio je svjestan činjenice da se kuće pale i mogao je dati nalog za hapšenje bilo kojeg vojnika koji je prekršio vojnu stegu, izjavio je u petak svjedok Reynaud Theunens na suđenju trojici hrvatskih generala pred Haaškim sudom.

Svjedok-ekspert haškog Tužiteljstva citirao je više vojnih izvještaja, Gotovininih zapovijedi i izvadaka iz ratnog dnevnika Zbornog područja Split, kojemu je Gotovina bio na čelu. Iz njih se vidi da je optuženi hrvatski general znao da su pripadnici hrvatskih snaga palili kuće i ubijali stoku na područjima zahvaćenima Olujom u augustu 1995., rekao je svjedok.

"To nisu bili izolirani slučajevi...Najprofesionalnije gardijske brigade sudjelovale su u pljački i paleži širokih razmjera", rekao je vojni vještak Theunens, poimence navodeći 4. i 7. gardijsku brigadu Hrvatske vojske.

Po njegovim riječima Gotovina je imao ovlasti narediti hapšenje i kažnjavanje pripadnika hrvatskih snaga koji su se ogriješili o kodeks vojne stege, neovisno o tome jesu li mu bili izravno podređeni ili su iz postrojba, uključivo i Vojnu policiju, koje su privremeno djelovale na području njegova Zbornog područja.

Po Gotovininim pisanim zapovijedima, koje je svjedok predočio sudu, optuženi general to je i činio i zbog paljenja kuća i ubijanja stoke, i zbog nezakonita zauzimanja stanova ili prometnih prekršaja.

Govoreći o strukturi zapovijedanja HV-om u "Oluji", Theunens je rekao da je postojala jasna linija zapovijedanja koja je vodila od Glavnog stožera HV-a, preko Zbornog područja Split do operativnih postrojba (brigada, bojna, satnija). Po toj shemi Gotovina je uz izravno podčinjene postrojbe izdavao naredbe i vojnoj policiji na svome operativnom području (72. bojna vojne policije) i to u rasponu od popunjavanja bojne do napadnih operacija protiv neprijateljskih snaga.

Po nalazu svjedoka-vještaka Gotovini nisu bile odgovorne temeljna i specijalna policija, nego se one u nekim njegovim zapovijedima spominju samo u smislu koordinacije zajedničkih aktivnosti.

Svjedok Theunens nastavlja davati iskaz u ponedjeljak u nastavku suđenja Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču optuženima za zločine u toku i nakon "Oluje" u ljeto 1995.