London
0

Gordon Brown se susreo s Wen Jiabaom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kineski premijer Wen Jiabao u Londonu se u ponedjeljak sastao sa svojim britanskim kolegom Gordonom Brownom.

Na kraju svoje evropske turneje premijer Wen želi uvjeriti trgovinske partnere svoje zemlje da je Kina spremna uključiti se u usaglašene napore za obuzdavanje globalne finansijske krize.

Dva premijera su obećala da će zajednički raditi na ublažavanju posljedica ekonomske krize, kako se ona ne bi pretvorila u ekonomsku katastrofu.

Gordon Brown je naglasio da se trgovinski odnosi između Britanije i Kine i u teškim vremenima dobro razvijaju: "Povećat ćemo trgovinsku razmjenu između naših zemalja. U narednih godinu i po dana izvoz iz Britanije u Kinu će biti udvostručen - to je ključno kako bi se potaknuo oporavak svjetske ekonomije", rekao je Brown.

Kineski zvaničnici su u međuvremenu saopćili da je dvadeset miliona radnika - migranata u Kini izgubilo posao i vratilo se svojim kućama. Njihova radna mjesta su zatvorena zbog svjetske ekonomske krize.

Kineski ekonomski bum tokom proteklih godina zasnivao se na ogromnom povećanju industrijske proizvodnje, a taj sektor se oslanjao upravo na radnike migrante, prenio je BBC.