Svijet
0

Gorbačov osnovao novu stranku

FENA
Mihail Gorbačov u subotu je i zvanično osnovao novi politički pokret u Rusiji. Na osnivačkoj skupštini Unije socijaldemokrata, kako se zove njegova nova stranka, Gorbačov je rekao da je cilj njenih članova "borba protiv negativnih tendencija u društvu i korupcije".

On je dodao da podržava napore predsjednika Vladimira Putina koji, kako je rekao, "želi da provede reforme u zemlji". Nova stranka neće učestvovati na izborima u decembru ove godine, na kojima će, prema dosadašnjim procjenama, većinu glasova dobiti partija Ujedinjena Rusija, koja uživa podršku ruskog predsjednika.

"Mi se borimo za vlast, ali samo za vlast nad umovima ljudi", rekao je Gorbačov na osnivačkoj skupštini Unije socijaldemokrata, pred oko dvije hiljade učesnika.

On je rekao da će se njegova stranka boriti protiv nedostatka prave političke debate u društvu, pritisaka na nevladin sektor u Rusiji od strane vlasti i tajkuna, kao i raširene korupcije u zemlji.

U saopćenju koje je izdato u Moskvi navodi se da socijaldemokrati žele da se "ujedinjeni bore za slobodu i poštenje, u situaciji u kojoj su mogućnosti za slobodan, demokratski izbor i pravu političku konkurenciju ograničene". Na osnivačkoj skupštini, Gorbačov je jednoglasno izabran za vođu nove stranke, javio je BBC.

Korjenite reforme sovjetskog političkog sistema koje je sproveo osamdesetih godina prošlog vijeka ubrzale su krah tadašnjeg komunističkog režima.