Putinov zamjenik Sechin
0

"Google je krivac za nemire u Egiptu"

Sarajevo-x.com
Igor Sechin
Igor Sechin
Zamjenik ruskog premijera Vladimira Putina, Igor Sechin, za nemire u Egiptu je okrivio kompaniju Google, jer je "raspirivala revoluciju" u kojoj je s vlasti svrgnut sada već bivši predsjednik Hosni Mubarak.

"Pogledajte šta su u Egiptu uradili visokopozicionirani menadžeri Googlea, kako su manipulirali ljudima", rekao je Sechin za Wall Street Journal.

Ovakav komentar Putinovog zamjenika je jasan znak rasta zabrinutosti ruskih političara zbog uloge interneta u nemirima koji su zahvatili cijeli arapski svijet.

Sechin nije detaljno objasnio svoju zabrinutost. Googleov direktor Wael Ghonim će vjerovatno postati junak revolucije u Egiptu koja je dovela do svrgavanja Mubaraka.

Za razliku od državne televizije, ruski internet je slobodan, tako da nisu rijetke oštre kritike upućene premijeru Vladimiru Putinu i predsjedniku Dmitriju Medvedevu, kao i cjelokupnoj ruskoj eliti.

Rusija se do sada odupirala ograničenjima na internetu, ali analitičari kažu da postoji grupa političara bliska Putinu koja bi željela uspostaviti kontrolu nad internetom, baš kao što se to radi u Kini.

Kineski predsjednik Hu Jintao je prošle sedmice pozvao na strožije mjere vlade prema internetu, te je upozorio vođe Komunističke partije da se Kina suočava sa produbljenjem društvenih konflikata koji bi mogli testirati sposobnost ove partije da održava čvrstu kontrolu.