Pobjeda demokratskog kandidata
0

Goodluck Jonathan dobio izbore u Nigeriji

FENA
Goodluck Jonathan (Foto: AP)
Goodluck Jonathan (Foto: AP)
Goodluck Jonathan pobijedio je na predsjedničkim izborima u Nigeriji, saopćila je u ponedjeljak uvečer Nezavisna nacionalna izborna komisija konačne rezultate utrke za predsjedničko mjesto.

Jonathan, dosadašnji predsjednik i kandidat Narodne demokratske partije, izbore je dobio osvojivši 57 posto glasova (22,5 miliona), dok je njegov najbliži rival Muhamadu Buhari zadobio povjerenje 31 posto birača (oko 12,2 miliona glasova), prenosi agencija Reuters.

Prethodno je nakon objavljivanja neslužbenih rezultata došlo do nereda na sjeveru zemlje, većinom naseljenim muslimanskim stanovništvom.

Crveni križ je saopćio kako strahuje da je u sukobima s policijom ubijeno mnogo ljudi na sjeveru Nigerije, javio je BBC. Kuće Jonathanovih pristalica, inače kršćanina porijeklom iz delte Nigera, napadnute su u gradovima Kano i Kaduna.

Jonathan je prilikom prvog obraćanja javnosti po objavljivanju konačnih rezultata pozvao na okončanje postizbornog nasilja.

"Apeliram na uključene (u sukobe) da prekinu nepotrebne postupke, naročito u vrijeme kada su svi građani ove velike zemlje uložili velike žrtve da izbori budu slobodni i pošteni", rekao je Jonathan.

"Pozivam sve političke lidere, naročito sudionike u izbornoj utrci, da zamole svoje pristalice da prestanu s nasiljem u interesu stabilnosti, mira i dobrobiti zemlje", kazao je on i dodao da "ničija politička ambicija nije vrijedna prolijevanja krvi bilo kojeg Nigerijca".

Da bi pobijedio u prvom krugu, predsjednički kandidat u Nigeriji mora osvojiti najmanje 25 posto glasova u barem 24 od ukupno 36 nigerijskih država.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton pozvala je sve strane na suzdržanost ranije u ponedjeljak kada su neslužbeni rezultati već nagovještavali Jonathanov pobjedu.

Ashton je rekla kako se "stječe dojam da su ovo najvjerodostojniji izbori otkako se Nigerija vratila demokraciji 1999. godine", javio je AFP.

Goodluck Jonathan je došao na funkciju predsjednika Nigerije 6. maja prošle godine nakon smrti dotadašnjeg šefa države Umaru Muse Jar'Adue.