Svijet
0

Gonzales prisluškivanje smatra legalnim

Sarajevo-x.com
„Predsjednik Bush u potpunosti ima pravo da prisluškuje Amerikance bez naloga kao dio rata protiv terorizma“, izjavio je državni pravobranilac Alberto Gonzales.

Gonzales je od Kongresa tražio da ne zaustavlja i da se ne miješa u ovaj program.

Nekoliko republikanaca pridružilo se demokratima i postavilo pitanje da li je predsjednik Bush otišao predaleko kada je Državnoj sigurnosnoj agenciji naredio operacije nadzora. Senatori su posebno zabrinuti argumentom administracije da je rezolucija koju je Kongres donio u septembru 2001. godine o odobrenju upotrebe vojne sile uključila i nadzor domaće komunikacije.

Senator republikanac, Arlen Specter usprotivio se Gonzalesovoj odbrani Bushovog programa izjaviviši da federalni zakon „ima odredbu o zabrani elektronskog nadzora bez sudskog naloga“, te da iako predsjednik tvrdi da ima ovlasti da naredi takvu vrstu nadzora, „on je skeptičan po pitanju takve interpretacije zakonske odredbe.“

Bivši teksaški sudija, Gonzales, imao je važnu ulogu kao advokat Bijele kuće kada je trebalo naći zakonski temelj za program špijuniranja. Na tom mjestu radio je od januara 2001. godine do februara 2005. godine.

Zasjedanje Kongresa se nastavlja.