Gana
0

Gole protestantkinje iz Liberije bit će deportovane

Sarajevo-x.com
Grupa žena, izbjeglica iz Liberije, nakon što su pored ceste nage održale proteste, bit će deportovane iz Gane, obavijestio je javnost ministar Kwamena Bartels .

Stotine žena uhapšeno je u ponedjeljak i odvedeno iz svojih izbjegličkih kampova, da bi kasnije bile odvezene u deset autobusa, izvijestio je BBC.

Protestvovale su zbog plana da ih se pošalje kućama sa 100 američkih dolara, nakon što su one tražile 1000 dolara, i zbog plana da se izmjeste na zapad zemlje.

Ministar unutrašnjih poslova Kwamena Bartels je izjavio da je rat u Liberiji završen, te je porekao da se radi o nasilnom povratku u domove. On je rekao i da su prekršeni lokalni zakoni jer protesti nisu bili unaprijed najavljeni policiji.

“Kada žene skinu odjeću i tako nage stoje uz glavni autoput, ne radi se o mirnoj demonstraciji”, izjavio je Bartels za BBC.

Uz to je dodao da će kasnije tokom sedmice žene biti deportovane.

Oko 27.000 Liberijaca živi u Gani i poslije nekoliko godina od izbijanja sukoba u njihovoj zemlji. Građanski rat je okončan 2003. godine.

Pojedine izbjeglice su obznanile javnosti da ih je policija Gane udarala u kampu Buduburamu, koji se nalazi zapadno od glavnog grada Accre.

Izbjeglice su odbile da se integrišu u lokalno društvo i rekle su da će nastavljati protestvovati protiv novčane ponude, koja je stigla iz UN-ove organizacije koja se bavi pitanjima izbjegličke populacije.

“Sto američkih dolara nije nešto s čim možete otpočeti novi život. Svi smo izgubljeni”, izjavila je jedna žena.

Skidanje odjeće je tradicionalni način protestvovanja siromašnih i nemoćnih žena Afrike.