Svijet
20

Godišnjica zla: Prije 70 godina aktivirana prva atomska bomba

Klix.ba
Početkom ove sedmice postignut je dogovor o ograničenju širenja iranskog nuklearnog programa, a prije 70 godina raspoloženje u svijetu bilo je znatno drugačije.

Na današnji dan, 16. jula 1945. godine, u 5:29 po lokalnom vremenu detonirana je prva atomska bomba. Nosila je ime Trojstvo, a aktivirana je u pustinji kod baze Alamogordo, 370 kilometara od Los Alamosa u New Mexicu gdje je bio smješten štab projekta Manhattan.

U bombi je korišten plutonij koji je oslobodio energiju jačine 19 kilotona. Eksploziju je posmatralo 425 osoba, uključujući "očeve atomske bombe" kao što su Enrico Fermi i Robert Oppenheimer.

Detonaciji je prisustvovao vojni tehničar, danas 94-godišnji Roger Rasmussen, koji je eksploziju posmatrao sa udaljenosti od devet kilometara.

"Vidio sam svjetlo, jako svjetlo i nisam smio podići glavu dok nisam dobio odobrenje. Kada je opasnost prošla vidio sam veliku, spektakularnu plamenu kuglu", rekao je Rasmussen za Washington Post.

"Gljiva" je dostigla visinu od 12,1 kilometara, a toplota koju je bomba uzrokovala osjetila se na udaljenosti od čak 160 kilometara.

Mjesec dana kasnije američki bombarderi su bacili dvije atomske bombe na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki, prilikom čega je ubijeno najmanje 129.000 osoba.

Danas, 70 godina poslije, države poput Sjedinjenih Američkih Država i Rusije zajedno posjeduju više od 16.000 modernih nuklearnih bombi. Svaka od njih je pet do 40 puta snažnija od prvobitne verzije oružja.