Svijet
0

Godišnji popis "predatora slobode štampe"

FENA
Povodom Svjetskog dana slobode medija francuska organizacija Reporteri bez granica objavila je svoj godišnji popis onih koje naziva "predatorima slobode štampe", odnosno osobama i organizacijama koje direktno napadaju novinare ili drugima naređuju da to čine.

Na popisu su navedene oružane islamističke skupine u Afganistanu, Iraku i Pakistanu, ali su tu i kineski predsjednik Hu Jintao, ruski Vladimir Putin te iranski Mahmud Ahmadinejad.

Organizacija Reporteri bez granica, prenosi VoA, kaže da navedeni u načelu nikome ne odgovaraju za svoje napade na slobodu izražavanja.

Na ovogodišnjem popisu predatora deset je novih imena. Među njima je oružano krilo Hamasa u Gazi, sigurnosne snage Palestinske samouprave na Zapadnoj obali te izraelske odbrambene snage.

Reporteri bez granica navode da su palestinske snage progonile novinare za koje su sumnjale da se priklanjaju drugoj strani.

Izraelska vojska je uključena na popis, pojasnila je francuska organizacija, nakon pogibije dvaju novinara koji su izvještavali o izraelskim upadima na palestinske teritorije.

Ujedinjeni narodi su 1993. godine proglasili prvi Svjetski dan slobode medija, 3. maj.