Svijet
0

Godišnji broj samoubistava u Japanu ostao preko 30.000

FENA
Broj samoubistava u Japanu opao je u 2006. godini, ali je ukupni broj 30.000 već devetu uzastopnu godinu, sopćila je policija u četvrtak.

Broj samoubistava u Japanu opao je za 1,2 posto na 32.155 u prošloj godini, saopćila je Nacionalna policijska agencija, javio je AP.

Među njima je i 886 učenika, uključujući skoro 100 djece iz osnovnih i srednjih škola, sudeći po policijskom izvještaju. Više učenika počinilo je samoubistvo u prošloj godini nego u bilo kojoj drugoj otkako je agencija počela voditi statistiku u 1978. godini.

Japanska stopa samoubistava najviša je u razvijenom svijetu. Te brojke eksplodirale su na više od 30.000 godišnje u 1998. u jeku dugog ekonomskog usporavanja koje je prinudilo brojne kompanije na restrukturiranje i prisiljavajući brojne muškarce u 40-im i 50-im godinama života da oduzmi sebi živote.

Iako je japanska ekonomija nedavno učinila snažan oporavak, više od decenije stagniranja ostavilo je brojne ljude bankrotiranim ili bez posla. Na muškarce otpada 71 posto svih samoubistava.

U junu prošle godine, japanski je parlament usvojio zakon koji je imao za cilj smanjenje broja samoubistava jačanjem službi mentalnog zdravlja, uključujući sdavjetovališta na radnim mjestima i mrežu psihijatara u lokalnim zajednicama. Od vlade se očekuje da ovog mjeseca usvoji taj zakon.