Američki ornitolozi
0

"Godišnje ugine oko pet milijardi ptica, to je normalno"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sve više naučnika i stručnjaka komentira pomor životinja u svijetu, a brojni smatraju kako je u cijeloj priči jedina misterija medijska pompa.

Gotovo da i nema relevantnog svjetskog medija koji se na ovaj, ili onaj način, nije uhvatio prenošenja vijesti o masovnim pomorima ptica u SAD-u i Švedskoj, preko dva miliona riba i 40.000 rakova, te komentiranja tih događaja.

Prva objašnjenja američkih ornitologa, iako nisu konačna, samo su raspirila maštu medija o raznoraznim apokalipsama pa čak i teorijama zavjere. Ipak, svi stručnjaci, bez obzira iz kojeg kraja svijeta da dolaze, ponavljaju jedno te istu stvar - takvi pomori su normalna stvar.

"U Sjevernoj Americi, u svakom trenutku nalazi se oko deset milijardi ptica... a moglo bi ih biti čak i 20 milijardi. Od toga svake godine gotovo polovina umire prirodnim putem", rekao je za National Geographic ornitolog Greg Butcher, koji je šef očuvanja ptičijih vrsta za National Audubon Society u Washingtonu.

Istaknuo je kako se ptice, koje su pronađene u Arkansasu, zapravo vrlo česta vrsta u SAD-u i mogu se okupiti u velikim jatima tokom jeseni i zime.

"Rekord za koji sam lično čuo jest 23 miliona ptica u jednom jatu", istaknuo je Butcher.

"U tom kontekstu, pomor 5.000 ptica relativno je mala brojka", zaključio je on.

Objasnio je kako ptice često udaraju u objekte u letu, poput visokih zgrada u gradovima, dalekovode, telekomunikacijske tornjeve i slično, a objekti koji uzrokuju najviše smrti su konstantno osvijetljene visoke građevine.

Evo i dosadašnjih objašnjenja uzroka smrti pomora ptica u SAD-u i Švedskoj.

Smrt 500 ptica u Louisiani, najvjerovatnije su uzrokovale žice dalekovoda.

Švedskih 100-injak mrtvih ptica nije uginulo od nekakve bolesti, već od fizičkih povreda uslijed udara.

Za Arkansas se isto objašnjenje nudi već danima, a ono kaže da je ptice zbunio novogodišnji vatromet te da su se počele sudarati s objektima u niskom letu i na taj način skončale.

"Za biologe su te smrti najnormalnija pojava u prirodi. Voljela bih kad bi mogla svu tu pažnju preusmjeriti na prave krize u svijetu biologije, naglasila je Karen Rowe, ornitologinja iz Arkansasa", prenose u petak agencije.