UN
0

Godišnje 800.000 djece pogine u nesretnim slučajevima

FENA
Jednostavne stvari kao što su pojasevi za vezivanje, lijekovi u kapsulama za djecu i ograde oko bazena mogu pomoći u sprečavanju polovine od 2.000 pogibija djece širom svijeta svakog dana u nesretnim slučajevima, saopćili su u srijedu UN-ovi zvaničnici.

Više od 800.000 djece pogine svake godine od opeklina, utapanja, saobraćajnih nesreća, trovanja i ostalih nesreća, dok se ogromna većina pogibija desi u zemljama u razvoju, sudeći po ekspertima i izvještaju koji su u srijedu objavili Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF, javio je AP.

Još desetine miliona djece zadobije povrede koje ih često ostave doživotnim invalidima, navodi se u izvještaju koji je pokrenut na sastanku svjetskih zdravstvenih eksperata u Hanoju. Svjetski izvještaj o sprečavanju povreda među djecom ne uključuje povrede nanesene u nasilju u kući.

Problem je najizraženiji u Africi i jugoistočnoj Aziji, ali nijedna zemlja nije imuna na njega, saopćili su učesnici konferencije, objavljujući hitan poziv na akciju.

"Cijena neuspjeha je visoka. Prema trenutnim procjenama, nenamjerne povrede odnesu živote oko 830.000 djece svake godine", izjavila je Margaret Chan, generalna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije.

Brojni roditelji u zemljama u razvoju nose dvostruko breme brige za djecu i rada, što im otežava da paze na svoju djecu sve vrijeme.

U Vijetnamu se desetak djece utopi svakog dana, a utapanja su vodeći uzrok pogibija djece iznad godinu dana starosti.

Najsiromašnije zemlje i zajednice svijeta često nemaju programe osnovnog obrazovanja i kvalitetne zdravstvene zaštite, izjavila je Chan. Kada postanu dostupne, zdravstvene službe koje spašavaju živote često mogu biti ekonomski razorne.

"Troškovi takvog tretmana često mogu baciti čitavu porodicu u siromaštvo", kazala je Chan.

Izvještaj poziva zemlje širom svijeta da uvedu preventivne mjere kao što su zakoni o obaveznom uvođenju sigurnosnih pojaseva u vozila i nošenja kaciga, bočica s lijekovima koje djeca mogu sigurno koristiti te sigurnijeg dizajna igračaka i dječijeg namještaja. On također preporučuje razna poboljšanja na polju sigurnosti saobraćaja i postavljanje ograda oko bazena i rijeka kako bi se spriječila utapanja.

Takve mjere su uvedene u brojnim razvijenim zemljama i smanjile su pogibije izazvane povređivanjem djece za skoro 50 posto tokom posljednjih 30 godina, navodi se u izvještaju.

Ann M. Veneman, izvršna direktorica UNICEF-a, izjavila je da su nenamjerne povrede vodeći uzrok smrti djece između devet i 18 godina i da se 95 posto tih povreda desi u zemljama u razvoju.

"Više se mora učiniti na sprečavanju takvih šteta djeci", izjavila je ona, govoreći putem videolinka.