Svijet
11

Godina dana od nestanka: Malezijske vlasti ne odustaju od potrage za avionom Malaysia Airlinesa

Klix.ba
Malezijski premijer Najib Rezak je rekao da njegova zemlja i dalje veoma predano radi na pronalasku aviona kompanije Malaysia Airlinesa, koji je nestao 8. marta 2014. godine, prije tačno godinu dana.

Porodice 239 putnika i članova posade aviona Malaysia Airlinesa održavaju brojne ceremonije na kojim se prisjećaju svojih najmilijih.

Malezijski avion je letio iz Kuala Lumpura prema Pekingu kada je nestao i do danas nije pronađen. U međuvremenu, malezijska vlada je objavila izvještaj o nestanku aviona.

BBC-jev dopisnik Johathan Head je rekao da izvještaj sadrži veliku količinu tehničkih informacija o nestalom avionu, njegovu historiju održavanja, sve informacije o posadi, kao i različite podatke praćenja aviona koje posjeduju kontroleri leta te podatke vojnog satelita.

No, ni jedna od poznatih infomacija ne ukazuje na to gdje je završio avion i šta se dogodilo s njim.

"Riječima je nemoguće opisati bol porodica članova putnika i posade. Nedostatak odgovora i nepronalazak olupine su situaciju učinili težom", izjavio je Najib.

Dodao je da spasilačke ekipe prate mali broj dokaza koji postoje, ali da se i dalje nadaju da će pronaći avion.

Međunarodni tim za portage se fokusirao na južni dio Indijskog okeana, oko 1.600 km od obale zapadne Australije.

Postoji nekoliko teorija šta se dogodilo s avionom, a jedna od njih govori da je avion prizemljen na udaljeni aerodrom. Ova teorija je najmanje vjerovatna jer eventualni otmičar nije otkrio svoje motive niti poslao bilo kakve zahtjeve.

No, porodice putnika prihvataju svaku nadu. Među njima je i 64-godišnji Wen Wan Cheng, čiji je sin bio u avionu. On je rekao da vjeruje da mu je sin živ sve dok ne dobije dokaze za suprotno.

Malezijske vlasti i dalje tvrde da se avion najvjerovatnije srušio u udaljeni južni dio Indijskog okeana nakon što je putanja promijenjena i nakon što je u letu proveo još nekoliko sati. Ekipe pretražuju površinu od 60.000 kvadratnih kilometara okeana, ali su izgubile povjerenje porodica, koje ih optužuju za nespretnu reakciju i neefikasnu potragu. Članovi porodica vjeruju da je nemoguće da je avion sa 239 putnika jednostavno nestao.

Vlada i dalje nastavlja pružati podršku ekipama koje traže avion, a zvaničnici se nadaju da će avion biti pronađen do maja ove godine.