Svijet
0

Godfrey Bloom izbačen iz EP-a zbog nacističkog slogana

FENA
Godfrey Bloom
Godfrey Bloom
Eurofob Godfrey Bloom izbačen je iz Evropskog parlamenta nakon što je govor njemačkoga kolege Martina Schulza usporedio s nacističkim sloganom. Zatim mu se odbio izviniti i još ga nazvao "fašistom".

U sklopu vrlo žive rasprave o gospodarskoj krizi Bloom, inače zastupnik Stranke za neovisnost Ujedinjenog Kraljevstva, uvrijedio je predsjednika kluba zastupnika socijalista koji je tvrdio da evropske zemlje trebaju usklađeno djelovati.

"Ein Volk, ein Reich, ein Fuehrer" (jedan narod, jedna država, jedan vođa, što je bio slogan nacističke Njemačke), uzvratio je Bloom Schultzu te izazvao proteste u parlamentu.

Na ponovljeni zahtjev predsjednika EP-a Poljaka Jerzyja Buzeka, Bloom se odbio izviniti i još dodao da je Schulz "nedemokratski fašist", a tada je Buzek zatražio da napusti dvoranu.

Ovo nije prvi put da Bloomova stranka vrijeđa u EP-u jer se predsjednik UKIP-a Nigel Farage "proslavio" izjavom o predsjedniku Evropske unije Belgijancu Hermanu Van Rompuyu da ga resi harizma "krpe za pod" i izgled nižeg bankovnog činovnika.

Sam Martin Schulz već je bio vrijeđan, prenijela je Hina. Talijanski premijer Silvio Berlusconi rekao mu je 2003. da bi bio "odličan za filmsku ulogu kapoa", židovskog voditelja barake u nacističkom koncentracionom logoru.