Berlin
0

Glumac Sodann kandidat ljevice za predsjednika

FENA
Stranka Udružene ljevice neočekivano je glumca Petera Sodanna imenovala svojim kandidatom za njemačkog predsjednika koji se bira u maju sljedeće godine, saopćeno je u utorak u Berlinu.

"Sodann bi iz mnogo razloga bio pravi narodni predstavnik", rekao je jedan od predsjednika stranke Ljevice Oskar Lafontaine aludirajući na Sodannovu popularnost među Nijemcima, koju je prije svega stekao ulogom detektiva Ehrilchera u najomiljenijoj njemačkoj kriminalističkoj seriji "Tatort" (Mjesto zločina).

Drugi predsjednik stranke Ljevice Gregor Gysi podsjetio je na Sodannovu političku ulogu za vrijeme DDR-a i na taj režim koji ga je godinama progonio. "Sodann je bio i ostao pravi buntovnik i mislim da bi izvrsno predstavljao i istok i zapad zemlje", reko je Gysi.

Sodann je prihvatio kandidaturu i najavio da će se, bude li izabran za predsjednika, "boriti za utopiju pravednijeg i mirnijeg svijeta".

"Moje srce je oduvijek kucalo za ljevicu", rekao je 72-godišnji glumac. Jedna od opcija stranke Ljevice za predsjedničkog kandidata bila je i Hanna Schygulla, također glumica poznata po ulogama u filmovima Reinera Wernera Fassbindera.

Soddan će tako potkraj maja sljedeće godine nastupiti protiv sadašnjeg predsjednika Horsta Koehlera te socijaldemokratske kandidatkinje Gesine Schwan.

Najizgledniji je reizbor sadašnjeg predsjednika s obzirom na to da demokršćani i liberali, koji podupiru Koehlera, raspolažu većinom u tzv. saveznom skupu, tijelu koje bira njemačkog predsjednika.

Mjesto njemačkog predsjednika, prenosi Hina, po Ustavu je najviša politička dužnost u zemlji, no u praksi nema političku težinu, nego je prije svega protokolarne naravi.