Svijet
0

Glumac i senator Thompson objavljuje predsjedničku kandidaturu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bivši republikanski senator i zvijezda TV serije "Zakon i red" Fred Thompson iduće sedmice će objaviti svoju kandidaturu za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke, izvijestile su u četvrtak američke TV mreže.

Thompson će 6. septembra službeno objaviti kandidaturu na svojoj web stranici, nakon čega će krenuti na petodnevnu turneju po saveznim državama Iowi, New Hampshireu, Južnoj Karolini i Floridi koje prve održavaju izbore za stranačke predsjedničke nominacije u januaru i februaru 2008., objavio je NBC News.

Objava Thompsonove kandidature zakazana je za dan nakon televizijske rasprave republikanskih pretendenata za nominaciju, koja će se održati u srijedu 5. septembra u New Hampshireu.

Thomson već nekoliko mjeseci "ispituje teren" za uključenje u predsjedničku utrku, zbog čege je osnovao ured kampanje, zaposlio osoblje i počeo prikupljati donacije. Do sada je prikupio 3,5 milijuna dolara.

Otkako je, ranije ove godine, najavio svoju moguću kandidaturu, Thomson visoko kotira među republikanskim kandidatima u ispitivanjima javnog mnijenja, odmah uz trojicu vodećih kandidata – bivšeg gradonačelnika New Yorka Rudya Giulianija, senatora Johna McCaina i bivšeg guvernera Massachusettsa Mitta Romneyja.

Kao svoj politički uzor, prenosi Hina, najčešće ističe pokojnoga američkog predsjednika Ronalda Reagana, također glumca, kojeg se u SAD smatra jednim od najuspješnijih republikanskih predsjednika novijeg vremena.