Svijet
15

Global Times: Rat između Kine i SAD-a neizbježan ukoliko Washington ne prekine pritiske

Klix.ba
Spratly ostrva (Foto: EPA)
Spratly ostrva (Foto: EPA)
Kina je saopćila kako je podnijela zvaničnu žalbu Sjedinjenim Američkim Državama u vezi sa nedavnim nadlijetanjem američke špijunske letjelice iznad spornih teritorijalnih voda u Južnom kineskom moru.

Sporna su ostrva Spratly koja Kina smatra svojom teritorijom, a obje strane optužuju jedna drugu zbog izazivanja nepotrebnih tenzija.

"Apelujemo na SAD da isprave ovu grešku, da ostanu racionalni i prekinu neodgovorne izjave i djela. Sloboda letenja ne znači da tuđi vojni avioni mogu ignorisati prava i sigurnosne aspekte neke države", rekla je glasnogovornica kineskog ministarsva vanjskih poslova Hua Chunying.

S druge strane, nacionalistički kineski list Global Times, koji se nalazi u vlasništvu Komunističke partije Kine, piše kako je rat između Kine i Sjedinjenih Američkih Država neizbježan ukoliko Washington ne prekine zahtjeve prema Pekingu u vezi sa gradnjom vještačkih ostrva u spornom području.

Ipak, takvi novinski komentari nisu zvanični stav Partije niti Narodne Republike Kine, bez obzira na vlasništvo samog lista, mada pisanje u Global Timesu često reflektuje raspoloženje u samoj vladi.

SAD nemaju teritoriju u području o kojem se spore Kina, Filipini, Malezija i Vijetnam, ali imaju vojno prisustvo u, kako tvrde, međunarodnim i neutralnim vodama.