Svijet
0

Gligorov: Srpska strana inzistira na legalitetu, a kosovska na legitimnosti

FENA
Ključni problem rješavanja statusa Kosova je što srpska strana inzistira na legalitetu, a kosovski Albanci na legitimnosti, ocijenio je u subotu u Beogradu politički analitičar Vladimir Gligorov ističući kako se Srbija ne može pozivati na svoja prava na pokrajinu ukoliko to ne podržavaju kosovski građani.

"Ključni problem rješavanja kosovskog pitanja je taj što srpska strana inzistira na legalitetu, dok kosovska strana za argument navodi pitanje legitimnosti", rekao je Gligorov na tribini "Ima li kompromisa za Kosovo" što ju je u subotu navečer u kulturnom centru "Rex" organizirao Centar za modernu politiku i njemačka zaklada "Heinrich Bell".

Beograd smatra da "legalitet jamči Srbiji suverenitet na Kosovu, dok Priština smatra da je načinom na koji je Srbija obavljala vlast na Kosovu, ona izgubila legitimnost", kazao je Gligorov, savjetnik u bečkom Institutu za međunarodne ekonomske studije.

Gligorov je istaknuo da Srbija ne može imati nikakvu legalnu poziciju na Kosovu "ako za to nema suglasnost na samom Kosovu, odnosno ako nema suglasnost građana Kosova".

On drži kako su moguća tri kompromisna rešenja problema statusa Kosova.

"Ako se sadašnje stanje stvari nastavi i duže potraje, onda bi došlo do spontanog rješenja koje bi vodilo ka podjeli Kosova - sjeverni dio bi išao u integraciju sa Srbijom, a ostatak s Albanijom", naveo je Gligorov prvu mogućnost.

Kao drugo moguće rješenje naveo je da se neovisnost Kosova postupno ostvari kroz duže razdoblje s idejom da se očuva politička stabilnost u Srbiji.

Treća mogućnost je da Kosovo i Srbija riješe odnose na duži rok "kao dvije države koje bi imale neki institucionaliziran način na koje bi rješavale svoje interese na teritoriju te druge države".

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko je ocijenila da je kosovsko pitanje dio procesa raspada bivše Jugoslavije. Govoreći o politici Rusije prema kosovskom pitanju, rekla je da Rusija preko Kosova ucjenjuje međunarodnu zajednicu.

Rusija koči nastojanja Zapada da se Kosovu da međunarodno nadzirana neovisnost, inzistirajući na rješenju statusa na koje bi pristao i Beograd.