Svijet
0

Glavni tužitelj traži da se potvrde smrtne kazne

FENA
Glavni tužitelj je u srijedu zahtijevao da se protiv pet medicinskih sestara i bugarskog ljekara, osuđenih pred Vrhovnim sudom Libije, potvrde smrtne kazne.

"Tražim da se potvrde smrtne kazne protiv optuženih jer su ubrizgavali virus side libijskoj djeci", rekao je glavni tužitelj pred sudom a izvještavaju novinari AFP-a.

"Dokazi su utvrđeni i jasno pokazuju da je pet medicinskih sestara i palestinski ljekar, koji je dobio bugarsko državljanstvo, smišljeno ubrizgavali virus side djeci" prije nego što predsjednik suda Fathi Dahane odluči o presudi od 11. jula.

Othman Bizantzi, libijski advokat medicinskih sestara je ocijenio da je "to odgađanje presude" pozitivno. To pokazuje da je sud ubijeđen u naše argumente te da će pokrenuti istrage o zaraženosti djece".

Radi se o posljednjoj žalbi šest bugarskih zdravstvenih radnika, optuženih da su smišljeno ubrizgali virus side kod 438 djece Bengazija, od koji je 56 umrlo. Oni tvrde da su nevini i to su potkrijepili svjedočenjima međunarodnih stručnjaka.