Svijet
0

Glavni osumnjičeni na madridskom suđenju odbio odgovarati na pitanja

FENA
Marokanac koji je osumnjičen da je čovjek s kapuljačom preko glave koji je preuzeo odgovornost za terorističke napade u Madridu 2004. godine uime muslimanske militantne grupe u petak je odbio odgovarati na pitanja tužioca dok je suđenje ušlo u drugi dan.

Tužioci tvrde kako je Youssef Belhadj viđen na snimku pronađenom u blizini madridske džamije dva dana nakon bombaških napada na vozove. Čovjek na snimku kaže da su napadi - u kojima je ubijena 191 osoba i ranjeno više od 1.800 - osveta zbog prisustva španskih trupa u Iraku i Afganistanu.

Belhadj (30) poručio je tročlanom sudskom vijeću kako će samo odgovarati na pitanja svoga advokata, što mu je pravo zagarantovano španskim zakonom. Egipatski osumnjičenik Rabei Osman, također optužen kao jedan od organizatora napada, odbio je u četvrtak da odgovara na pitanja tužioca, ali je odgovarajući na pitanja advokata negirao umiješanost i osudio je napade, javio je AP.

Obučen u farmerice i crnu jaknu, Belhadj je sjeo u svoju stolicu nakon što ga je državna tužiteljica Olga Sanchez upitala da li je došao u Madrid u februaru 2004. kako bi bombašima dao instrukcije o napadu u posljednjnji čas, kako navode španski istražitelji.

Ona ga je pitala da li je birao datum napada, da li je bio umješan u džihad ili sveti rat, te da li je ikada išao u logore za obuku u Afganistanu kako bi primio obuku o detoniranju eksploziva daljninskim upravljanjem.

Na snimku na kojem se preuzima odgovornosrt, muškarac čija je glava pokrivena kapuljačom tvrdio je da je portparol al-Qaide u Evropi. Španski istražitelji su zaključili da je madridski napad inspirirala al-Qaida, ali da bombaška ćelija nije imala direktnih veza s grupom Osame bin Ladena i da nije primala nikakvu finansijsku ni logističku podršku od al-Qaide.

Tužioci su zatražili zatvorsku kaznu od 38.656 godina za Belkhadja, iako po španskom zakonu on ne može služiti više od 40 godina iza rešetaka.