Svijet
0

Glavni iranski grad guši se u smogu

FENA
U Teheranu je prošle godine umrlo oko 10.000 Iranaca od bolesti koje su povezane sa zagađenim zrakom u glavnom gradu, prepunom smoga, piše u utorak list "Etemad-e Meli" pozivajući se na izjavu zamjenika gradonačelnika.

Sve veću zagađenost zraka u Teheranu izazivaju saobraćaj, stara motorna vozila i tvornice u južnom dijelu grada koji ima oko 12 miliona stanovnika.

"Živjeti u Teheranu je kao počiniti masovno samoubistvo. Očekuje se da će broj smrtnih slučajeva porasti ove godine", izjavio je zamjenik gradonačelnika Teherana Mohamad-Hadi Heidarzadeh, prenio je Reuters. Iranska godina se završava 20. marta.

Pogoršan kvalitet zraka i zagađenje bili su presudni u 3.600 smrtnih slučajeva samo u oktobru u Teheranu, upozorio je Heidarzadeh.

Ljudi su umrli uglavnom od srčanih i moždanih udara, pneumonije i drugih bolesti pluća prouzrokovanih disajnim problemima vezanim za smog. Vlasti su zatražile od starih ljudi, djece i osoba sa srčanim ili plućnim bolestima da, ako je moguće, ne izlaze iz kuća.

Vozila su najveći izvor zagađenja zraka u Teheranu. "Zagađenje će se pogoršati ako upotreba motornih vozila bude i dalje rasla", izjavio je istom dnevniku neimenovani zvaničnik. "Potrebno je što prije poboljšati javni prijevoz."

Iran je postao regionalni centar za proizvodnju vozila nakon što je sa stranim firmama kao što su Renault, Peugeot i Hyundai potpisao proizvodne ugovore.

Jeftino gorivo, oko devet centi po litru, ohrabruje ljude da koriste automobile i tako zagušuju ulice Teherana. Iranci potroše 70 miliona litara benzina svakog dana, podsjeća agencija Reuters.