Svijet
0

Glavni inspektor IAEA-e optutovao u Sjevernu Koreju

FENA
Olli Heinonen
Olli Heinonen
Glavni inspektor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Olli Heinonen otputovao je u nedjelju uvečer u Sjevernu Koreju da bi nadgledao dogovoreno zatvaranje atomskog reaktora Yongbyon.

Sjeverna Koreja je u februaru pristala da zatvori svoj glavni reaktor u zamjenu za ekonomsku pomoć.

"Cilj posjete je da se u ime IAEA-e utvrde detalji o nadzoru procesa zatvaranja reaktora Yongbyon", izjavio je Heinonen novinarima na bečkom aerodromu.

"Ovaj put je rezultat pregovora predstavnika šest zemalja, kao i naknadne posjete šefa IAEA-a Mohammeda ElBaradeija Pyongyangu u martu", rekao je on.

Heinonen će predvoditi četveročlanu delegaciju koja će najprije stići u Peking, a u utorak u Pyongyang, gdje bi trebalo da boravi pet dana, prenio je Reuters.

Sjeverna Koreja je odbila ispuniti sporazum iz februara o denuklearizaciji sve dok ne bude oslobođeno njenih 25 miliona dolara zamrznutih u banci u Macau.

Vlasti Macaa zamrznule su ta sredstva nakon istrage o pranju novca koju je provelo američko ministarstvo finansija. Prepreka za primjenu dogovora o denuklearizaciji otklonjena je u nedjelju kada su ta sredstva prebačena u jednu rusku banku.

Sjedinjene Države očekuju da će Sjeverna Koreja zatvoriti svoj glavni nuklearni reaktor za tri sedmice, izjavio je u nedjelju u Tokiju najviši američki izaslanik za nuklearna pitanja Christopher Hill.

On je dodao da će naredna runda pregovora šest zemalja biti održana nakon što bude počelo zatvaranje reaktora yongbyon, najvjerovatnije početkom jula.