Jemen
0

Glavne opozicione stranke pridružuju se protestima

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vodeće jemenske opozicione stranke najavile su da će se pridružiti mladim Jemencima koji već više od dvije sedmice demonstriraju protiv režima predsjednika Ali Abdullaha Saleha koji se nalazi na vlasti 32 godine.

Ove stranke, koje nisu podržale proteste od samog početka, objavile su da će u utorak održati protestne skupove, u znak solidarnosti s demonstrantima, javio je AP.

"Pozivamo sve građane da u utorak izađu na ulice i osude zločine režima", saopćila je koalicija "Zajedničko okupljanje", koja okuplja sedam stranaka, među kojima su socijalististi, umjereni islamisti i nacionalisti.

U nedjelju su održani protesti u gradovima širom Jemena, uključujući prijestonicu Sanaau, grad Taiz i luku Aden. U gradu Mala na istoku Jemena 18 demonstranata je povrijeđeno u sukobima sa snagama sigurnosti.

Zvaničnici iz snaga sigurnosti, koji su željeli da ostanu anonimni, tvrde da je Saleh u pomoć snagama sigurnosti u Adenu poslao vojne jedinice i tenkove.

Saleh, koji je ranije demonstrantima ponudio dijalog i obećao da snage sigurnosti neće upotrebiti silu protiv njih, u subotu je promjenio stav i naredio vojsci da ne oklijeva u odbrani sigurnosti zemlje, njenog jedinstva, slobode i demokratije.

"Borićemo se do posljednje kapi krvi", rekao je Saleh, objavila je jemenska televizija.

Salehova vlada je bila slaba i prije početka protesta zbog sve intenzivnijih aktivnosti terorističke mreže al Qaida, s jedne strane, i separatističkog pokreta na jugu zemlje, s druge.

Kada su protesti počeli, Saleh je obećao da se neće kandidovati na narednim izborima 2013. godine, ali demonstranti smatraju da to nije dovoljno.