Svijet
0

Glavna sunitska grupa prekinula bojkotiranje parlamenta

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Irački front za nacionalnu slogu, glavna sunitska grupa u iračkom parlamentu, objavila je u četvrtak da prekida bojkot parlamenta, samo dva dana nakon slične odluke radikalnog šiitskog vođe Moqtade al-Sadra.

"Kao odgovor na apele parlamentarnih grupa i predsjednika republike, Irački front nacionalne sloge odlučio je prekinuti svoje neprisustvovanje sjednicama parlamenta", izjavio je glasnogovornik sunitske grupe Salim Abdullah.

Taj pokret, koji ima 44 od 275 mjesta u parlamentu, odlučio je u junu da bojkotira skupštinu u znak protesta protiv udaljavanja sunitskog predsjednika Mahmuda Mašhdanija iz skupštine jer je priznao da je naredio jednom od svojih tjelohranitelja da udari jednog šiitskog poslanika.

Poznat po svojim verbalnim istupima, Mašhdani je nedavno zadužio svoje tjelohranitelje da se okome na Fariyada Mohammeda, šiitskog poslanika, nakon verbalne svađe van parlamenta u Bagdadu.

Nakon tog incidenta parlament je sazvao sjednicu na kojoj je odlučio da udalji Mašhadanija na neodređeno vrijeme i da ga zamijeni šiitskim poslanikom Khalidom al-Attiyom.