Svijet
0

Glavaš ponovno traži suglasnost mandatno-imunitetnog povjerenstva u vezi s pritvorom

FENA
Hrvatski saborski zastupnik Branimir Glavaš, okrivljenik za kažnjivo djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u tzv. slučaju "selotejp", danas je oko 10,30 sati odjeven u odoru generala Hrvatske vojske izišao iz svog stana te je u pratnji stranačkih kolega i prijatelja novinarima rekao da je od suca Darka Krušlina zatraženo da pribavi suglasnost Mandatno-imunitetnog povjerenstva Hrvatskog sabora u vezi s pritvorom.

Glavaš je kazao kako je njegov odvjetnik Dražen Matijević pri preuzimanju rješenja od nadležnog suca zatražio da pribavi suglasnost Mandatno-imunitetnog povjerenstva Hrvatskog sabora u vezi s pritvorom.

"Riječ je o drugoj fazi postupka, a za svaku fazu kaznenog postupka potrebno je pribaviti suglasnost toga povjerenstva", ustvrdio je Glavaš, ocijenivši kako je prijašnja suglasnost Mandatno-imunitetnog povjerenstva konzumirana u istražnoj fazi postupka.

Ponovio je kako su optužbe protiv njega politički motivirane i usmjerene ne samo da ga se ponizi kao generala Hrvatske vojske i osobu koja se bavi političkim radom nego i da se ponizi Domovinski rat. Istaknuo je kako je ponosan na stvaranje hrvatske države i herojsku obranu grada Osijeka.

Izvanraspravno vijeće osječkoga Županijskog suda jučer je donijelo rješenje o određivanju pritvora za Branimira Glavaša i produljenje pritvora za ostalih šest okrivljenika u tzv. slučaju "selotejp".

U priopćenju za javnost koje je podijelio novinarima Glavaš je optužio glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića da svjesno laže kad ga tereti da je izdao zapovijed o osnivanju postrojbe za posebne namjene koja je bila pod njegovim nadzorom.

Glavaš je novinarima podijelio i presliku zapovijedi o osnivanju prve diverzantske čete osječke operativne zone od 1. prosinca 1991. koju je potpisao tadašnji zapovjednik operativne zone brigadir Karl Gorinšek.